Ружа Игнатова е самопровъзгласилата се „криптокралица“ зад OneCoin: криптовалута, която е описана като пирамидна схема и е измамила големи и малки инвеститори с милиарди долари. Когато през 2017 г. започнаха да се задават сериозни въпроси за OneCoin, Игнатова изчезна. Сега тя е поставена в 10-те най-търсени престъпници на ФБР.

ФБР използва този похват, когато смята, че обществеността може да помогне за намирането на някого, а Игнатова е в неизвестност от малко по-малко от пет години. В съобщението се казва: „Смята се, че Игнатова пътува с въоръжена охрана и/или сътрудници. Игнатова може да си е направила пластична операция или по друг начин да е променила външния си вид“.

 

За пластична операция се говори от известно време, но това е може би най-малко сензационният аспект на тази история. OneCoin стартира през 2014 г. и по същество беше маркетингова измама на много нива с криптовалута в основата: една от онези, при които хората получават комисиона срещу препоръка за нови клиенти. Проблемът е, че тази криптовалута дори не е такава в същинския смисъл, защото не е изградена върху блокчейн.

Вместо това тя беше централизирана цифрова валута, контролирана от OneCoin. Борсата беше затворена през 2017 г., въпреки че колкото и да е невероятно, валутата все още се търгува от някои.

Игнатова беше ключовият фактор зад растежа на OneCoin: владееща многи езици, високообразована, винаги елегантно облечена и способна да привлече огромни инвестиции, които предизвикват интерес у други спекуланти. Задълбочено разследване на BBC от 2019 г. описва подробно как схемата OneCoin кара своите „инвеститори“ да заинтересуват членове на семейството и приятели, особено след като са видели цифри, които изглежда показват зашеметяващ ръст на първоначалните инвестиции. Но отдавна обещаната борса, която обменяше OneCoin обратно, непрекъснато се отлагаше и никога не се материализира.

Когато инвестициите в Европа започнаха да пресъхват, OneCoin се насочи към по-бедните общности на места като Уганда, с ужасяващи резултати за тези, които се хванаха на въдицата.

Европол добави Игнатова в списъка си с най-издирваните през май, а съобщението на ФБР предлага награда от 100 000 долара. Игнатова беше обвинена в осем престъпления през 2019 г., включително измама по електронен път и измама с ценни книжа. За последно Игнатова е видяна да се качва на самолет за Гърция през 2017 г.

Снимка: FBI

Виж още: Мъск на съд за пирамида с криптовалута на стойност 258 милиарда долара