Нов документ, озаглавен Bitcoin: Cryptopayments Energy Efficiency, твърди, че биткойн е енергийно ефективен, когато го сравните с класическата система за електронно плащане. Авторът на статията казва, че критиците не успяват да сравнят правилно използването на енергия на биткойн с това на съществуващата мрежа за електронни разплащания, с която взаимодействаме, когато изпращаме пари между банкови сметки.

Авторът Мишел Хазака пише в резюмето:

"Демонстрираме, че биткойн консумира 56 пъти по-малко енергия от класическата система и че дори на ниво единична транзакция транзакцията се оказва от 1 до 5 пъти по-енергийно ефективна."

Той твърди, че една транзакция в мрежата Lightning прави биткойн 194 милиона пъти по-енергийно ефективен в сравнение с класическото плащане и милион пъти по-ефективен от транзакцията за моментално плащане.

Според данните в доклада общото потребление на енергия от класическата платежна система е 4981 TWh/година, поддържа 3.14 трилиона транзакции годишно и използва 1.58 kWh на транзакция. Биткойн без мълния има общо потребление на енергия от 88.95 TWh/година, може да извършва 133 милиона транзакции годишно и използва между 460 и 653 kWh на транзакция.

В най-добрия възможен сценарий биткойн може да използва 52.8 TWh/година, да има капацитет на транзакции от 545 милиона годишно и да използва 97 kWh на транзакция. Нищо от това не е толкова положително за имиджа на дигиталната валута, но когато вземете предвид Lightning, нещата се наклоняват силно в полза на биткойн. Като се вземе предвид Lightning, общото потребление на енергия годишно е 88.95 TWh/година, 31.54 трилиона транзакции могат да се осъществят годишно и всяка транзакция използва незначителните 0.00282 kWh. Това означава, че може да обработва много повече транзакции от настоящата система и използва много по-малко енергия.

Документът от 27 страници е безплатен за изтегляне от SSRN, ако предпочитате сами да разгледате данните. Това със сигурност е интересно четиво, като се има предвид колко негативност има относно използването на енергия в мрежата на биткойн.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Изкуствен интелект ще разпознава дали сте болни от COVID-19 според кашлицата ви