Всички наши телефони съдържат множество сензори, които тихо вършат работата си всеки ден. Може би знаете, че телефонът ви има GPS, биометрични сензори и магнитометри, но много смартфони разполагат и с барометри за измерване на въздушното налягане, а малък брой дори могат да измерват температурата на околния въздух. Сега световен проект за климатична наука иска да използва данни от сензори от телефони с Android, свързани със сателити, за да подобри прогнозата за времето за всички.

Европейската космическа агенция (ESA) финансира изследователския проект Camaliot и използвайки специално GPS на устройства, тя иска да свърже потребителите на смартфони с Android от цялата планета, за да събира данни, които в крайна сметка ще подобрят точността на прогнозата за времето. The Verge споделя, че можете да станете част от Camaliot, стига да имате Android версия 7.0 или по-нова и телефон с възможност за сателитна навигация. Според често задаваните въпроси на приложението то ще записва данни като силата на сигнала и разстоянието между сателитите и телефоните, които се свързват с тях. Изследователите вярват, че могат да съберат още повече информация за атмосферните условия - като вариации в насищането с влага - от тези сателитни сигнали.

Изследователите от Camaliot искат да използват тези данни и да ги комбинират с машинно обучение, за да направят подобрения в моделите за прогнозиране на времето. Друга цел е да се проследяват йоносферните промени, за да се подпомогне наблюдението и на космическото време. Проектът има още по-големи амбиции за бъдещето - вероятно един ден да събира сензорна информация от устройства, свързани с Интернет на нещата.

Camaliot предостави списък с малко над 50 по-нови телефона, които могат да участват, включително моделите Google Pixel и Samsung Galaxy. Ако сте готови евентуално да помогнете за подобряване на прогнозите за времето за всички, можете да изтеглите Camaliot, като следвате връзката на Play Store, след което следвайте инструкциите в приложението. След като започнете да го използвате, ще можете да видите информация, изпратена и от други.

Снимка: Pexels/Pixabay

Виж още: Невинно приложение с над 100 000 инсталирания крие опасния Facestealer