Qualcomm току-що представи Snapdragon 8 Gen 2 и една от ключовите му характеристики са възможностите на чипа за хардуерно ускорено проследяване на лъчи. Днес Oppo ни даде представа как ще изглежда функцията на един смартфон.

Компанията разработи шутър от първо лице, наречена Camp Guard, който демонстрира възможностите за проследяване на лъчи на смартфон, което може да се види в промо видеото по-долу.

Проследяването на лъчи позволява много по-реалистични графики, тъй като повишава физическата точност на отраженията и сенките, приближавайки игрите до реалността. Oppo започна да работи върху ефектите и визуализациите още през 2020 г. и в крайна сметка реши да сподели откритията си с Qualcomm. Двете компании оптимизираха драйверите на PhysRay Engine 2.0, така че текстурите да се появяват гладко на смартфон. Резултатът е работа на Camp Guard при 720p/60 fps за тридесет минути на устройство със стайна температура, захранвано от Snapdragon 8 Gen 2.

Можем да видим в демото на живо, че отражението на войника се появява на петролния танкер: нещо, което досега не беше постижимо на мобилни телефони, а само компютри и гейм конзоли. Сянката също се променя според ъгъл, вместо да бъде фиксирана геометрична фигура.

Обекти, които не са пред екрана, също могат да бъдат изобразени благодарение на текстурите за физическо базирано изобразяване, където дори куршумите взаимодействат със светлината, което прави графиките още по-реалистични. Можем също да видим пречупване във водата, вълни и множество източници на светлина в различни посоки.

PhysRay Engine на Oppo е напълно достъпен за разработчиците и създателите на игри, което трябва да проправи пътя за по-реалистични мобилни игри в бъдеще. Един смартфон, който ще има енджина вграден, е предстоящият Oppo Find X, за който беше потвърдено, че ще работи със Snapdragon 8 Gen 2, когато пристигне през 2023 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този хибриден самолетен дизайн може да направи полетите по-евтини от билетче в трамвая