Facebook обяви появата на нова интелигентна платформа, която има капацитета да разбере по-добре как хората общуват, предава Tech Radar.

Това, което прави DeepText толкова мощен, е, че той може да анализира контекст на "няколко хиляди съобщения в секунда" на над 20 различни езици.

Разбирането на контекста винаги е било предизвикателство за изкуствения интелект, но от Facebook смятат, че най-накрая са се справили с тази пречка. Вместо да отнася отделни думи към числени параметри, DeepText използва word embeddings, математическо понятие, което запазва семантичните отношения между думите. Това означава, че DeepText ще разбере, че "брато" е жаргон за "брат"

Този подход позволява на DeepText да разбере контекста по-добре. Например, ако някой казва "Обичам blackberry", DeepText ще разгледа контекста на разговора и ще разбере дали даденото лице говори за плода или за устройството.

Facebook не е единствената компания, която инвестира в изкуствения интелект. Google наскоро обяви предстоящото си приложение за съобщения Allo, което ще може да отговоря и да анализира това, което пишем и споделяме. Приложението ще може да каже каква порода е кучето на снимката, която вашият приятел е споделил.

Facebook има подобна идея със своите чатботове, c които потребителите могат да общуват и да им възлагат прости задачи като поръчка на пица или намиране на новини. С помощта на Facebook DeepText те ще станат по-умни.

Представете си, че чатите с приятели, и споменете, че трябва да отидете някъде. Facebook DeepText автоматично разпознава, че имате нужда от превоз и ще предложи да поръча кола от Uber за вас. Facebook DeepText вече се тества върху някои Facebook продукти като Messenger. Очаквайте приложенията и услугите на Facebook да станат много по-умни в близко бъдеще.

Виж още: Facebook обнови дизайна на емотиконите в Messenger с акцент върху многообразието