Времето все го няма - погълнати в задачи, препускайки към поредния краен срок, то просто се изплъзва и докато сме се обърнали - денят е свършил. Затова искаме по-бързи автомобили, услуги, функции и ако може - по-бързо да заредим телефона си, без който не можем. За технологичните компании важат същите проблеми с едно изключение: те постоянно се надпреварват със своите конкуренти кой ще успее пръв да представи на потребителите някое революционно нововъведение. Точно такъв е и казусът с бързото зареждане на устройствата. Но трябва да признаем, че в цялото това състезание се създаде едно объркване по отношение на цитирането на мощността. Означават ли нещо тези стойности и ако да - как да се научим да ги тълкуваме? Всъщност би трябвало тази технология да има някакъв универсален базов минимум, с който всички да могат да боравят, така че да е напълно ясно след колко време батерията на телефона ще е отново в готовност.

Специалистите се шегуват, че мощността е мегапикселът на нашето време, като производителите рекламират все по-големи числа. Realme GT Neo 3 идва със 150-ватово зарядно устройство в кутията и OnePlus 10R също, докато Poco F4 GT идва със 120 W зарядно, както и Xiaomi Redmi K50. OnePlus 10 Pro има 80 W зарядно устройство в международен мащаб и 65 W зарядно устройство в САЩ, докато Oppo Find X5 Pro също има 80 W зарядно. Honor Magic4 Pro се предлага със 100 W зарядно в кутията, но можете да закупите 135 W устройство отделно, а също така е съвместимо със 100 W безжично зарядно устройство. Xiaomi говори за 200 W зарядно за своите телефони от миналата година, а Nubia беше свързана със 165 W система за зареждане за RedMagic 7 Pro, но в крайна сметка стартира със система от 65 W.

Включването на бързо зарядно в комплекта на телефона е едно от големите предимства на компаниите пред гиганти от ранга на Apple и Samsung, но пък повдига множество въпроси, сред които са и какво всъщност означава бързото зареждане и как да го постигнем?

На този етап има няколко неща, които трябва да се кажат за технологията за бързо зареждане: това е наистина изгодна функция на всеки нов смартфон. Тя може да промени рутината ви за зареждане на телефона към по-добро, използва по-малко енергия у дома и потенциално удължава живота на батерията в процеса. Тъй като технологията за бързо зареждане е абсурдно сложна, опростяването ѝ по какъвто и да е начин е много добре дошло. Използването на едно число за илюстриране на мощността и техническите възможности на системата за бързо зареждане е за предпочитане в сравнение с разчитането единствено на имена като SuperVOOC, HyperCharge и SuperCharge. Проблемът е, че указаното число може да е доста подвеждащо: само защото зарядното устройство казва, че се зарежда с 80 W, 120 W или 150 W, всъщност не означава, че доставя тази мощност непрекъснато. Тестовете показват, че това е пиково число, а не константа, така че макар да е технически точен, не е чудесна илюстрация за истинската производителност на зарядното устройство. В крайна сметка всички искаме да знаем само едно: колко бързо ще се зареди смартфонът ни.

От изречението „150 W зарядното устройство на Realme GT Neo 3 зарежда достатъчно енергия в клетката от 4500 mAh, за да бъде напълно заредена само за 14 минути“ в съзнанието ни остават единствено посочените минути. Това е. Така че времето е единствената константа, която би трябвало да ни интересува. Разбира се, производителите като че ли отказват да разберат това и отбелязват някакви странни стойности на зареждане като например 50% или 62% и са малцина, онези, които кратко и ясно заявяват колко точно минути са нужни за зареждането от 0% до 100%. А това не е чак толкова трудна задача, нали?

Снимки: Unsplash

Виж още: Xiaomi 12 – компактният флагман (ВИДЕО РЕВЮ)