Ерата на квантовите компютри обещава значително увеличение на процесорната мощ, но BlackBerry има още едно приложение за това ново поколение. Канадската компания обяви нещо, което тя нарича "квантово резистивна криптография" - код, обезпечен по най-високия възможен начин.

Подписването с такъв код подсигурява срещу всякакви промени, които не идват от оригиналния създател на кода.

"Квантовите компютри ще помогнат за разрешаването на глобални проблеми, като здравеопазването, транспорта и астрофизиката. Те обаче дават на злонамерените лица и възможност да разбият традиционните криптозащити", казва Чарлс Игън, шеф на технологичните разработки в BlackBerry.

"Добавяйки квантово резистентен код към нашия набор от киберинструменти, ще можем да отговорим на проблемите на бизнеса и да го подсигурим за дълго време."

За разлика от традиционните процесори, които позволяват изчисления само в двоичен вид - 1 или 0, квантовите компютри се обръщат към атомните структури, които могат да съществуват едновременно в няколко състояния. На теория това предлага огромен скок в изчислителната мощ, но учените все още се опитват да намерят начини за създаването на стабилни условия това да стане реалност. Новият квантово резистентен код на BlackBerry ще бъде наличен от ноември и ще се предлага за нуждите на космическата и въздушната индустрия, транспорта, телекомуникациите и умните коли.