HP получава оферти за изкупуване от известно време, но все още не е готова да загуби своята независимост - поне още не. Техническият пионер отхвърли предложението на Xerox за закупуване на компанията за 22 долара на акция с аргумента, че настоящата оферта "подценява" HP и не е в най-добрия интерес на акционерите.

Той също така постави под съмнение способността на Xerox да извърши сделката, на първо място отбелязвайки намаляващите приходи на Xerox и перспективата за огромен дълг за комбинираната компания.

HP обаче намекна, че е отворена за по-добра сделка. Бордът на HP заяви на Xerox, че "същественият ангажимент" от страна на мениджърите и достъпът до подходяща информация може да му помогне да прецени стойността на сделката. 

Изглежда, че офертата е подтикната от активиста инвеститор Карл Икан, който е добре известен с опитите си да обедини компаниите. Наскоро той купи дял от 1.2 милиарда долара в HP и притежава 10.6 процента парче Xerox и излезе с аргумента, че комбинираната HP-Xerox ще спести пари и ще процъфтява в света на принтерите.

HP има причини както да се предаде, така и да издържи. През октомври тя обяви, че планира да съкрати до 9000 работни места (около 16 процента от сегашния брой) между октомври и до края на фискалната си 2022 г. В същото време продажбата на НР на Xerox ще отбележи края на една ера - една от най-старите компании в Силиконовата долина ще загуби известен контрол над съдбата си. Това не би било тривиален ход за HP, дори и да има финансов смисъл.

Виж още: Microsoft добави още 50 игри в xCloud, за да се подиграе на Stadia

 

Тагове: