Наследниците на композитора Харолд Арлен, създател на десетки класически песни като Somewhere Over The Rainbow, съдят Apple, Amazon, Google, Microsoft и Pandora за това, че са продавали без разрешение записи на някои от най-известните му песни. Според тях, въпросните компании са част от „масивна операция за музикално пиратство“, която обхваща над 6000 откраднати записа.

Арлен е композирал музика към някои от най-известните хитове на Холивуд и Бродуей през миналия век. През 1939 г. той печели Оскар за най-добра оригинална песен „Магьосникът от Оз“. През 1954 г. той пише музиката за A Star Is Born, освен това сътрудничи с Айра Гершуин и др. Арлен почива през 1986 г.

Голямата част от продаваните без разрешение песни се намират в онлайн магазините на споменатите компании, както и в платформи за стрийминг като Apple Music. Именно там има копие от албума Once Again, чиято обложка обаче е редактирана, за да бъде премахнато логото на RCA Victor.

Виж още: Що е то „флагмански телефон“ и нужно ли е да е на скандална цена?

В друг пример, Amazon продава оригинална пиратска версия на музиката към мюзикъла „Ямайка“. Оторизираната версия струва 10 долара или 1.29 долара на песен, докато неоторизираната версия се продава съответно за 4 и 1 долара като отново логото на тогавашния издател е премахнато.

Ищците твърдят, че Apple, Amazon, Google, Microsoft и Pandora продават и стриймват тези песни с ясното съзнание, че го правят без разрешение.  Като цяло, искът обхваща над 200 песни и освен големите технологични компании обвинява още много дистрибутори, че разпространяват каталози с пиратски записи. Искането, разбира се, е за обезщетение и за незабавно спиране на практиката.   

Тагове: