Тревожите се, че робот ще ви отнеме работата? Няма нужда от излишни притеснения, ако работите за Amazon. Компанията отхвърли идеята напълно автоматизираните складове да се превърнат в реалност скоро. Според директора на Amazon в областта на роботиката Скот Андерсън, подобна технология в сегашната си форма е „много ограничена“.

По време на обиколка из складовете на компанията в Балтимор, Андерсън заяви, че макар компанията да проучва различни технологии за автоматизация, се шири погрешно схващане, че тя ще замени човешките работници с роботи в близко бъдеще. Въпреки това въпросът стои на дневен ред, но Андерсън дава график за „най-малко 10 години“, преди складовете да станат напълно автоматизирани. Зa разлика от тях, от Tesla наскоро обявиха, че автоматизацията ще мине на заден план, цитирайки „свръх доверие“ в технологията, както и добавената стойност на работниците.

В момента складовете на Amazon, които използват роботи, се занимават най-вече с производството на домакински стоки и велосипеди, но функциите им са ограничени. Роботите не могат да взимат предмети от кашони, без да повреждат останалите или да хващат по няколко елемента наведнъж, така че да вършат работата по-добре от човешката ръка.

Освен това все още няма подходяща работа за роботите в хранителния сектор. “Представете си, че искате банани. Аз харесвам бананите като са по-твърди, други предпочитат бананите да са по-зрели. Как да накарате робот да разбере разликата?, обяснява Дерек Джоунс, директор на отдела за влияние върху околната среда, здравеопазване и безопасност.  

Въпреки това, Amazon многократно е обвинявана в поддържането на лоши условия на труд и преследването на взискателни цели. Миналият месец компанията обяви плановете си да достави Prime пакетите за един ден вместо два, като понастоящем предвижда обработката на заявката и напускането на стоката от склада да отнеме само четири часа. След като технологията за ефективно автоматизиране на тези процеси бъде изградена, няма съмнение, че Amazon ще се възползва от нея.

Тагове: