Сам Олтман е уволнен като главен изпълнителен директор на OpenAI, съобщиха от компанията в петък.

"Напускането на г-н Олтман следва процес на обмисляне от страна на управителния съвет, който стигна до заключението, че той не е бил последователно откровен в комуникацията си с управителния съвет, което е възпрепятствало способността му да упражнява своите отговорности", се казва в публикация в блога на компанията. "Управителният съвет вече няма доверие в способността му да продължи да ръководи OpenAI."

Главният технологичен директор Мира Мурати ще бъде временно изпълняващ длъжността главен изпълнителен директор, считано от момента. Компанията ще проведе търсене на постоянен наследник на поста главен изпълнителен директор. Когато The Verge се свърза с отдела за комуникации на OpenAI, той отказа да коментира нещо извън публикацията в блога. Според множество източници служителите в OpenAI са разбрали за новината, когато тя е била обявена публично.

"Обичах времето, прекарано в OpenAI", каза Олтман в публикация в X (бивш Twitter). "То беше трансформиращо за мен лично и, надявам се, малко за света." В последващ пост той описва преживяването от уволнението си като "нещо като да четеш собствената си надгробна реч, докато си още жив".

В съобщението на OpenAI се казва също, че съоснователят и президент Грег Брокман ще се оттегли от поста председател на борда, но ще остане в компанията. Часове след публикуването му Брокман написа в X, че е напуснал "въз основа на днешните новини".

По-късно в друга публикация в X Брокман заяви, че двамата с Олтман са били уведомени за отстраняването им от борда в петък от съоснователя и главен учен на OpenAI Иля Суцкевер, който също е член на борда. "Сам и аз сме шокирани и натъжени от това, което бордът направи днес", пише Брокман.

Това е изключително внезапен обрат на събитията. Олтман е лицето на OpenAI, която даде началото на настоящата надпревара в областта на изкуствения интелект с изключително популярната версия на ChatGPT миналата година. Миналата седмица Олтман водеше основната лекция на първата по рода си конференция DevDay, на която компанията обяви набор от важни нови актуализации, за да се конкурира с други големи технологични компании като Microsoft и Google. Неотдавна Олтман говори на конференцията на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество в четвъртък.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерти вече се затрудняват да преценят кое съдържание е изкуствено и кое - не