OpenAI незабелязано промени основните си ценности на страницата, посветена на кариера на компанията.

Скрийншот от интернет архива на страницата от 25 септември показва първоначалните основни ценности на компанията, включващи атрибути като "смел", "внимателен", "непретенциозен", "ориентиран към въздействие", "съвместен" и "ориентиран към растеж".

Новите основни ценности на OpenAI сега са "фокус върху AGI", "интензивен и сръчен", "мащаб", "да правим нещо, което хората обичат" и "екипен дух" според страницата за кариера на компанията. Не е ясно кога е настъпила промяната.

Първоначалният набор от основни ценности е използван поне от януари 2022 г. според интернет архива.

Докато някои по-стари основни ценности изглежда са били "влети" в нови, на други липсва ясен заместител.

Да бъдеш "непретенциозен" сега се подвизава като "интензивен и сръчен", а "да си сътрудничиш" сега е посочено под "екипен дух".

В страницата за кариера на OpenAI няма ясен заместител на "мисленето". Преди това беше посочено: "Ние внимателно обмисляме последствията от нашата работа и приветстваме разнообразието на мисълта". Компанията все още има изявление за това как цени многообразието и приобщаването на страницата за кариера, но вече не го посочва като основна ценност.

Междувременно новата основна ценност на OpenAI - "Фокус върху AGI" - се отнася до изкуствения общ интелект - форма на ИИ, която може да разбира, учи и изпълнява всяка интелектуална задача, която може да изпълнява човек.

"За мен AGI... е еквивалент на средностатистически човек, когото можете да наемете за колега", каза Олтман пред New Yorker през септември.

Експертите не са единодушни по отношение на осъществимостта на AGI и кога е вероятно да се появи. Джефри Хинтън, който се смята за кръстник на ИИ, изчислява, че разработването му може да отнеме до двадесет години.

OpenAI е съоснована от бившия президент на Y Combinator Сам Алтман и технологичния милиардер Илон Мъск през 2015 г., въпреки че Мъск в крайна сметка се раздели с компанията три години по-късно. Понастоящем компанията се ръководи от Алтман и е на път да достигне 1 милиард долара от продажби до август 2024 г., съобщава Information. През януари Microsoft потвърди, че инвестира допълнителни 10 млрд. долара в компанията за изкуствен интелект.

Снимки: Unsplash

Виж още: Каква би трябвало да е посоката на световните AI регулации?