Виждате ли този катинар в полето до адреса на сайта, който посещавате в момента през вашия браузър? Това означава, че сърфирате чрез https криптиране, което не позволява на повечето трети страни да виждат информацията, която предават. Проблемът обаче е, че дори сайтове, които изглеждат подсигурени през https, пак може да съдържат незащитени полета, в които попълвате вашите пароли и лични данни. Добрата новина е, че Google най-сетне планира да направи нещо за това с версия 86 на своя браузър Chrome, която се очаква през октомври.

Преди всичко ще получите две големи предупредителни съобщения, като първото се отнася за несигурно поле, в което сайтът ви подканя да пишете. Ако все пак се опитате да изпратите вашата информация, ще получите второ предупреждение в стил „сигурни ли сте“.

Google ще деактивира и автоматичното попълване на полета, в случай че има нещо съмнително, и така мениджърите на пароли няма автоматично да въвеждат данни в тях.

Преди това компанията се опита да предупреждава потребителите за несигурна връзка, като премахва самата иконка катинар, но се оказа, че мнозина просто не разбират рисковете, свързани с изпращането на данни през несигурни полета, или изобщо не си правят труда да погледнат иконката.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Mozilla уволнява всеки четвърти служител. Ще издържи ли Firefox?