Случвало ли ви се е да усещате вибрацията, която ви уведомява за ново съобщение, телефонно обаждане или имейл, но да извадите телефона от джоба си, за да видите, че нищо подобно не се е случило? Възможно е дори апаратът да не е у вас! А вибрацията е била толкова истинска... или поне усещането за нея. Не се притеснявайте, тъй като това се случва на много хора.

През 2010 г. изследователи от медицинския център Бейстейт, Спрингфийлд, подготвили специален въпросник, посветен на призрачните вибрации. От 176 от участниците, които отговорили на въпросите, 115 (69%) заявили, че редовно усещат фалшиво вибриране. Заключението било еднозначно: „Синдромът на призрачни вибрации е стандартен за хората, които използват електронни устройства.“

Но какво го причинява? Според Discovery News това може да се дължи на факта, че „телефоните разпространяват електрически сигнали, които предават чувството за вибрация директно върху нервната система на човек... или просто очакването за уведомление е твърде силно“. Mental Floss обясняват тези теории, свързвайки ги с „физическа стимулация, близка до това, което се случва, когато телефонът се доближи до говорител, и човек чува странния, жужащ звук, породено от електромагнитни смущения“. Те добавят, че толкова сме свикнали с вибрациите на телефоните, че мозъкът ни може да ни заблуди, че се случват тогава, когато ги очакваме, а не когато наистина стават.

Някои по-нови проучвания подкрепят теорията, според която всичко е на психична основа. В средата на 2012 г. излиза доклад, посветен на призрачните вибрации. Според него, както обясняват от Slate, феноменът се появява по-често при екстроверти и хора с невротично разстройство.

Екстровертите проверяват телефоните си по-често, тъй като връзката с приятелите е основна част от живота им. Хората с невротично разстройство се притесняват повече за взаимоотношенията в живота им – да, те могат да не получават толкова често съобщения, но е много важно точно какво пише в тях. Според повечето учени призрачните вибрации са безобидни, въпреки че са досадни, но не трябва да пренебрегваме факта, че по тази тема има твърде малко проучване“.