Севернокорейските кибератаки са откраднали криптовалута на стойност милиони долари за финансиране на ракетните програми на страната, се казва в доклад на ООН.

Между 2020 г. и средата на 2021 г. кибер нападателите са присвоили над 50 милиона долара цифрови активи, установиха разследващи. Анализаторите твърдят, че такива атаки са „важен източник на приходи“ за ядрената програма и програмата за балистични ракети на Пхенян.

Констатациите са били предадени на комитета по санкциите на ООН.

Кибератаките са били насочени към поне три борси за криптовалути в Северна Америка, Европа и Азия. Докладът също така се позовава на проучване, публикувано миналия месец от компанията по сигурност Chainalysis, което предполага, че севернокорейските кибератаки биха могли да са събрали цифрови активи на стойност до 400 милиона долара в рамките на миналата година.

А през 2019 г. ООН съобщи, че Северна Корея е натрупала приблизително 2 милиарда долара за своите програми за оръжия за масово унищожение чрез използване на сложни кибератаки.

Съветът за сигурност на ООН забрани на Северна Корея да извършва ядрени опити и да изстрелва балистични ракети. Докладът на ООН обаче казва, че въпреки осакатяващите санкции Северна Корея е в състояние да продължи да развива своята инфраструктура за ядрени и балистични ракети. Тя също така продължи да търси материали, технологии и ноу-хау в чужбина, включително чрез кибер средства и съвместни научни изследвания.

Наблюдателите на санкциите заявиха, че е имало „значително ускорение“ на ракетните изпитания от Пхенян.

САЩ заяви, че Северна Корея - официално известна като Корейската народнодемократична република (КНДР) - е извършила девет ракетни теста само миналия месец.

„КНДР демонстрира увеличени способности за бързо разгръщане, широка мобилност (включително по море) и подобрена устойчивост на своите ракетни сили“, съобщиха санкциониращите органи.

В петък Китай и Русия отказаха да подпишат изявление, осъждащо разпространението на ракетни изстрелвания на Северна Корея. В неделя пък САЩ обяви, че техният специален представител за Северна Корея ще се срещне с японски и южнокорейски официални лица по-късно тази седмица, за да обсъдят ситуацията.

Докладът на ООН също така констатира, че хуманитарната ситуация в Северна Корея продължава да се влошава. Според него това вероятно е резултат от решението на страната да затвори границите си по време на пандемията.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Meta заплаши да спре Facebook и Instagram в Европа