Microsoft улеснява инсталирането на мощната си програма за почистване PC Cleaner, като я добавя в Microsoft Store (който е вграден в Windows 11) - и той може да се окаже удобен инструмент за ускоряване на работата на компютъра и отстраняване на проблеми.

Инструментът е подобен на CCleaner - отдавна утвърдена програма за почистване на системата от трети страни за Windows (вече е налична и за Mac, Android и iOS). Приложения като CCleaner имат за цел да изчистят системните папки на Windows от безпорядък и да подобрят производителността на компютъра ви благодарение на освободеното място.

От 2022 г. насам Microsoft тества свой собствен софтуер за почистване и поддръжка на системата. Първоначално приложението PC Manager на Microsoft е било разработвано и тествано от Microsoft за китайския пазар. Сега Windows Latest забеляза, че приложението PC Manager е достъпно за изтегляне от Microsoft Store и е налично и в повече региони, включително в САЩ. Можете да използвате PC Cleaner както в Windows 10, така и в Windows 11, тъй като то се поддържа и в двете операционни системи. Изглежда, че ако все още не можете да я получите, тя ще се появи скоро според официалната страница на Microsoft PC Cleaner.

Какви функции и инструменти могат да очакват потребителите

В последната версия на PC Cleaner е въведена плаваща лента с инструменти, която ви позволява бърз достъп до инструментите на PC Cleaner. Те включват:

PC Boost, който се справя с ненужните процеси и изтрива временни файлове, както и опция Smart Boost за рязко увеличаване на използването на оперативната памет и временни файлове с размер над 1 GB.
Deep Cleanup (Дълбоко почистване), което търси по-стари файлове за актуализация на Windows, изчиства файловете от кошчето за боклук, уеб кеша и кеша на приложенията. Въпреки това можете да изберете какво искате да запазите или да премахнете.
Process (Процес), който предоставя изглед на всички процеси, които в момента се изпълняват на вашия компютър, като ви позволява да прекратите всеки процес в PC Cleaner, без да отваряте Task Manager (Мениджър на задачите).
Startup, което ви позволява да управлявате приложенията, които се стартират при стартиране.
Large Files (Големи файлове), която открива големи файлове на всеки от дисковете ви по-бързо, отколкото ако трябва да ги намерите ръчно с помощта на File Explorer.
Още инструменти, като Taskbar Repair (Възстановяване на лентата на задачите), за да я върнете в първоначалното ѝ състояние, и Restore Default Apps (Възстановяване на приложенията по подразбиране), за да възстановите всички предпочитания на приложенията по подразбиране.

Microsoft не се е изказвала положително за приложенията за почистване на компютри от трети страни и понякога ги нарича вредни. Тя предупреждава потребителите, че е по-вероятно тези приложения да изтрият случайно изключително важни файлове от регистъра, за да почистят възможно най-много "боклук". CCleaner дори получи печата за неодобрение на Microsoft като потенциално нежелана програма (PUP). PUP е софтуер, който може да бъде възприет от потребителите като нежелан, ненужен или вреден. Макар че Microsoft има собствен интерес хората да използват възможно най-много вътрешни приложения, CCleaner е имала основателни опасения за сигурността в миналото поради инциденти, свързани със зловреден софтуер.

Все пак трябва да се отбележи, че макар Microsoft да е обозначила CCleaner като PUP, тя е достъпна за изтегляне и от Microsoft Store.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тази концепция показва, че Windows 7 може да бъде релевантен дори днес (ВИДЕО)

 

Тагове: