Google обяви, че миналогодишната версия на Android, Android 9, представлява 22.6% от екосистемата към август тази година. Това е двойно (и повече) по-бърза скорост на актуализиране от Android 7 до 8 през предходната година, но тя все още е безобидно ниска в сравнение със скоростта на ъпдейтване на iPhone - по-малко от месец след старта iOS 13 вече представлява половината от всички iPhone операционни системи.

За сравнение по-малко от една четвърт от потребителите на Android дори бяха стигнали до предишната версия на операционната система, когато Android 10 стартира на 3 септември.

Но имайте предвид, че Google постигна значителен напредък в това да накара производителите и операторите да изтеглят актуализациите на Android по-бързо.

Google отбелязва споменатия напредък с идеята да демонстрира, че неговата технология Project Treble оказва значително влияние върху актуализациите. Project Treble разделя Android, за да улесни ъпдейтите. Това е техническо решение, което е само един от няколко начина, по които Google се опитва да реши проблема с актуализацията за Android.

Другият обещаващ знак е подобрената честота на телефоните, които пускат бета-версии на Android 10. Samsung пусна своя Android 10 бета за телефони Galaxy преди малко повече от седмица, което беше месец или повече по-рано, отколкото успя през миналата година. Бетата, разбира се, не е софтуер за доставка, но това е стъпка в правилната посока.

Отново е важно да видите всичко това в контекст: Google може да е удвоил броя на телефоните, актуализиращи се до най-новия софтуер, но той се измерва година или повече след пускането на този софтуер.

Виж още: Най-добрите телевизори за филми и игри за 2019

Тагове: