Въпреки технологичния напредък се оказва, че до ден днешен нямаме много опции на разположение, що се отнася до това да разберем дали някой казва истината. Но екип от израелски изследователи твърди, че са открили нещо по-добро от всичко, което сме виждали преди.

Всичко започва със специални стикери, отпечатани върху меки повърхности, съдържащи електроди. Благодарение на тези характеристики на технологията учените имат възможност да наблюдават и измерват активността на мускулите и нервите, разкриващи невероятно резултати. Екипът от изследователи, ръководен от проф. Дино Леви от университета в Тел Авив, откри, че някои хора неволно активират мускулите на бузите и веждите си, когато лъжат. Оказва се, че никакви сензори не са били в състояние да измерят тези фини мускулни контракции до този момент, но иновативната нова технология на проф. Яел Ханейн и израелската компания X-trodes се оказаха напълно способни да се справят в подобни ситуации. Тестовете регистрираха 73% успеваемост на идентифициране на лъжата – по-добра от всяка съществуваща технология.

„Много проучвания показват, че е почти невъзможно да разберем кога някой ни лъже. Дори експерти като специалистите по криминология се справят само малко по-добре от останалите“, споделя проф. Леви. „Съществуващите детектори на лъжата са толкова ненадеждни, че техните резултати не са допустими като доказателство в съдилищата – защото почти всеки може да се научи как да контролира пулса си и да измами машината. Следователно има голяма нужда от по-точна технология за идентифициране на измама.“

Въз основа на предположението, че мускулите на лицето се изкривяват, когато лъжем, екипът на проф. Леви решава да прикрепи новите стикери към бузите и веждите на редица тестови субекти и ги поставя един срещу друг, докато изричат ​​поредица от думи, някои верни, а други не. Един от тях носи слушалки и трябва да повтаря думите, които му казват, като само понякога се налага да лъжат. Събеседникът му има трудната задача да разбере кога го лъжат. В един момент те сменят ролите си.

Както се очаква, участниците в проучването изпитват много трудности да откроят лъжите на партньорите си дори когато говорим за някаква статистическа значимост. Електрическите сигнали, доставяни от електродите, прикрепени към лицата им, от друга страна, успяха да уловят лъжи със скорост от 73% или по-добре от всяка друга съществуваща технология.

„В нашето проучване имахме предимството да знаем какво чуват участниците през слушалките и следователно също да знаем кога лъжат“, казва проф. Леви. „По този начин, използвайки усъвършенствани техники за машинно обучение, обучихме нашата програма да идентифицира лъжи въз основа на EMG [електромиографски] сигнали, идващи от електродите.“

Сега изследователите работят върху премахването на електродите и обучението на AI алгоритми за откриване на фини мускулни контракции просто чрез анализиране на кадри от камера с висока разделителна способност. След като степента на разпознаване на лъжата нарасне достатъчно, технологията може да се използва при полицейски разпити, на летището или в онлайн интервюта за работа, наред с други приложения.

Ще бъде интересно да се види дали някои хора ще могат да контролират мускулите на лицето си по същия начин, по който контролират сърдечния си ритъм, за да измамят конвенционалните детектори на лъжата.

Снимка: X-trodes

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години