Вкаменелости, придобити при полицейска акция, се оказаха един от най-добре запазените летящи влечуги, откривани някога, според проучване, публикувано на 11 август 2021 г. в списанието с отворен достъп PLOS ONE от Виктор Бекари от Университета в Сао Пауло.

Tapejarids (ранна подгрупа от летящи влечуги, наречени птерозаври, от периода креда) са известни с огромните си гребени на главата и изобилието им във вкаменелостите на Бразилия, но повечето фосили от бразилски tapejarid запазват само частични останки на животното. В това проучване изследователите описват изключителен екземпляр, който включва почти цялото тяло, предимно непокътнато, и дори остатъци от меки тъкани заедно с костите, което го прави най-пълния скелет на представител на вида, който някога е бил открит в Бразилия.

Тази вкаменелост принадлежи към вид, наречен Tupandactylus navigans, и има драматична история. Тя е запазена върху шест квадратни варовикови плочи, които са конфискувани по време на полицейска акция в пристанището Сантос в Сао Пауло. Сега тя е сред колекциите на Университета в Сао Пауло, където изследователите успяха да съберат отново плочите и да изследват цялата вкаменелост дори със скенер, за да разкрият костите, скрити в камъка. Това е първият път, когато палеонтолозите са успели да изучат нещо повече от черепа на този вид.

Описанието предполага, че този вид е имал сухоземен начин на живот поради дългия си врат и пропорциите на крайниците си, както и големия си гребен на главата, който би могъл да повлияе отрицателно на полета на дълги разстояния. Образецът обаче притежава цялата необходима адаптация за полет с мощност, като например наличието на развита област за закрепване на мускулите в костите на ръката. Този екземпляр също има необичайно голям гребен на брадичката, част от впечатляващата украса на черепа. Точно как всички тези фактори са допринесли за летателните характеристики и начина на живот на тези животни, ще бъдат обект на бъдещи изследвания - един от многото други въпроси, на които може да се отговори чрез изучаване на тази изключителна вкаменелост.

Авторите добавят:

"Описахме най-пълния такъв фосил от Бразилия, частично съчленен скелет на Tupandactylus navigans със запазване на меките тъкани. Този екземпляр внася нови прозрения в анатомията на това животно и неговите ограничения за полет.

Снимка: Victor Beccari

Виж още: Куче робот помага на SpaceX за ракетата, която ще ходи до Марс (ВИДЕО)