Има нещо нездраво, което винаги ни привлича в т.нар. clickbait (можем ли да кажем „примамващи“) заглавия. Онези, които ни обещават сензация, нещо невероятно, невиждано, абсолютно безплатни подаръци, огромни награди, ако просто уцелим flash мишена с лък и т.н.

Можех да сложа именно шоково заглавие на тази новина - „Първият в света OLED 4К телевизор с Ambilight е наградата в HiEnd ECA 2016-2017” или „Спечелете красивия и умен Samsung Galaxy S7 edge заедно с камерата за виртуална реалност Gear 360”. Ако трябва да съм честен, когато пускаме новини за годишните ни технологични награди в други медии, сигурно ще прибегнем към подобни заглавия. Но тук не. Да, правили сме го, но тази година искаме да е по-различно. Искаме наистина да ни помогнете в това трудно начинание. Не, това не означава, че няма да има награди – разбира се, че ще има, но тук говорим с вас – наши приятели, редовни читатели, наши коректори, точни съдници.

Истината е, че искаме HiComm да бъде по-различното място, в което връзката между автор и читател е по-близка. Това е заложено и в новия ни дизайн, който нямам търпение да ви покажа. Дизайн, който ще ни позволи да представяме всичко от света на технологиите и от технологиите, променящи нашия свят - по по-добър начин. Дизайн, който много по-лесно ще развиваме и подобряваме. Но за това – съвсем, съвсем скоро, а сега – време е и за същността на този текст.

Помощ за нещо много трудно – избор на най-добрите технологични продукти на тази година и съдържанието за тях. Наричаме двете инициативи HiEnd EPA (Entertainment Product Awars) и HiEnd ECA (Entertainment Content Awards) – нещо, което вярвам, че вече знаете. И така – традиционно целият екип се събрахме, обсъдихме, поскарахме се, сдобрихме се и накрая формирахме специалната селекция от устройства и съдържание, която ще откриете на ea2016.hicomm.bg. Все още ликувам за малката ми победа, че номинирахме Penny Dreadful за сериал на годината (горещо го препоръчвам). Но сега е ваш ред – ние избрахме най-добрите, но вие трябва да изберете най-добрите от най-добрите. Достатъчно е да посетите ea2016.hicomm.bg, за да го направите. Тази година направихме някои промени по дизайна на гласуванията, за да бъдат по-лесни и удобни (обратна връзка на vdjambov@hicomm.bg). Ако вече сте намислили за кой продукт да гласувате в дадена категория, натиснете „Избери“, ако искате да видите повече информация – просто натиснете „Детайли“. И тъй като хардуерните битки стават все по-изравнени, потърсихме отличаващото ги. Вярваме, че това ще ви помогне повече в избора.

Време е и за наградата, защото за всяка оказана помощ трябва да има и подобаваща отплата. След края на инициативата, която започва от днес (02.11.2016 година) и продължава до 02.12.2016 година, ще бъдат изтеглени и победителите от гласувалите. Един победител от гласувалите в HiEnd EPA 2016-2017 ще получи смартфон Samsung Galaxy S7 edge (тук го обсъждаме с колегата Илия Темелков), придружен от 360-градусовата камера Gear 360. A победителят от HiEnd EPA 2016-2017 ще грабне първия в света OLED телевизор с Ambilight Philips 901F. Той е с 55-инчов екран и UHD резолюция. Ето така се гледат филми!

Но тази година имаме и още изненади. Гласувалите ще имат възможност всяка седмица да спечелят и по-малки награди (но не отпадат от томболата за голямата награда), за които ще ви споделим съвсем скоро повече информация.

По стара традиция – можете да каните свои приятели, които да гласуват, а за всеки трима получавате още един запис в томболата. Така увеличавате шанса си.

Очакваме вашата помощ на ea2016.hicomm.bg, а още интересни новини – през следващите дни и седмици.

За малко да забравя нещо много важно – да благодарим на ДСК, Samsung и Philips, с чиято любезна подкрепа осъществихме годишните ни технологични награди!