Рекордите са преди всичко за да бъдат подобрявани, и благодарение на съвместните усилия на екип учени бе отчетена нова най-бърза скорост за пренос на данни - цели 1,125 Tb/s.

Екипът си служи с кабели от оптични нишки, които пренасят информация чрез генерирани от лазер светлинни импулси. Пробивът се състои в прилагането на техника, използвана за компресиране на Wi-Fi сигнали, които се изпращат с радиовълни.

"За сравнение това е почти 50 000 пъти по-висока скорост от средния широколентов достъп във Великобритания, който е 24 Mbps. За да ви дадем пример, постигнатата от нас скорост ще ви позволи да свалите всички сезони на сериала "Игра на тронове" в HD формат само за една секунда", обяснява Робърт Махер от Университета на Лондон, който е ръководител на групата, провела експеримента.

Учените са успели да кодират оптични сигнали с техника, която в момента се използва при изпращане на безжични сигнали. За целта те използват кабели от оптични нишки, които пренасят данни със скорост 1,125 терабита в секунда. Екипът си служи с кабели от оптични нишки, които пренасят информация чрез генерирани от лазер светлинни импулси. Пробивът се състои в прилагането на техника, използвана за компресиране на Wi-Fi сигнали, които се изпращат с радиовълни.

Виж още: Нови сателити ще доставят високоскоростен интернет от Космоса

Най-четени
Всички

iPhone 11 Pro само с 4GB RAM разби Android флагманите в Geekbench

8 | 13.09.2019
Още от Tech

Франция не иска криптовалутата Libra на Facebook в Европа

0 | 14.09.2019