От предходния август насам производителите на лаптопи имат сериозен проблем с доставките на процесори, особено когато става въпрос за чипове на Intel. Поради тази причина компании като НР, Dell и Lenovo не успяват да получат достатъчно процесори за свoите машини, тъй като както дъната, така и процесорите на Intel вече се произвеждат по същия 14 nm процес, което означава, че Intel просто не може да създаде достатъчно от двете, за да отговори на търсенето.

Това, разбира се, е добра новина за AMD, която успя да увеличи дела си при лаптопите на гърба на проблемите на Intel, при това не с малко, започвайки от само 9.8 процента към началото на 2018 г. до 15.8 процента към момента.

По данни на маркетинговата компания Digitimes най-голям е недостигът на процесори Core i5, но това до голяма степен се отнася и до Core i3 и бюджетните Appolo и Gemini Lake Atom процесори. Прогнозата е, че през второто тримесечие на тази година делът на AMD процесорите при лаптопите ще стигне до 18 процента, но някъде там ще спре да се увеличава. Очаква се Intel да възстанови производството до лятото, за да навакса пропуснатото.

Що се отнася до Apple, изглежда, че проблемът с доставките е една от причините компанията да се откаже изцяло от x86 процесорите към 2020 г. Intel трябваше да направи 14 nm Amber Lake процесор ексклузивно за най-новия МасBook Air, който обаче също бе жертва на забавянето, и това кара гиганта от Купертино да не рискува повече.  

Тагове: