Наскоро Джак Дорси реши да се оттегли от борда на директорите на Twitter и да се съсредоточи върху проекта си Block. Явно все пак му е останало малко свободно време, понеже сега той ще си партнира с Шон Картър, по-познат като Jay-Z, за да стартират The Bitcoin Academy в Marcy Houses, Бруклин, Ню Йорк. Мястото е доста специфично - от една страна, там е отрасъл Jay-Z, а от друга - общественият жилищен комплекс Marcy Houses не изглежда като място, в което би помещавало курсове по владеене на криптовалута. Все пак инициативата има за цел да предостави финансово образование с акцент върху биткойн като път към финансова свобода, включващ безплатни лични и онлайн уроци, преподавани от Ламар Уилсън, който управлява сайта Black Bitcoin Billionaire, и Наджа Дж. Робъртс, основател и главен изпълнителен директор на пространство за събития и образование Crypto Blockchain Plug. Програмата ще се провежда два пъти седмично от края на юни до септември, а на участниците в програмата ще бъдат предоставени смартфони, MiFi устройства и едногодишен план за данни. Има дори уикенд програма, насочена към децата.

Дорси и Jay-Z си сътрудничат от доста време - рапърът продаде музикалната си платформа Tidal на основателя на Twitter, а съвсем наскоро двамата инвестираха 500 BTC, акцентирайки върху развитието на популярността на криптовалутата в Индия и Африка. Предстоящата академия също се финансира чрез лични дарения от двамата предприемачи.

Критиците избързаха да коментират, че обучението по криптовалутата като сигурен път към икономическа стабилност на потребители с ниски доходи е доста спорно начинание. Като пример може да послужи не толкова успешното решение на Ел Салвадор да стане първата страна, която приема биткойн като законно платежно средство.

Снимки: Shutterstock

Виж още: NFT туита на Джак Дорси за 2.9 млн. сега струва само 29 долара