Проучване на потребителските предпочитания, повредено от Rakuten Viber сред българската общност на платформата за комуникация, показва, че по-голяма част от 850 000 нейни последователи отдават приоритет на защитата за личните им данни. Приблизително половината от анкетираните посочват като мотив да изберат Viber именно високото ниво на сигурност.

Виж още: Ключова функция по защитата на личните данни пропуска Android Q

Съобщенията, които се обменят в платформата, са шифровани, а Viber сървърите не съхраняват данни, а само осъществяват преноса им от точка А до точка Б.

Други 20% от българските потребители отбелязват като предимство високото качество на разговорите в приложението. От всички, взели участие в гласуването, българите дават най-много гласове именно за тази услуга.

Въпреки това една много значима част от хората все още общуват основно с класически текстови съобщения – над 65% от анкетираните признават, че разчитат на добрия стар текст за сметка на видео или аудио комуникация.

Между другото сходно е положението и в съседните на България държави. При сърбите например 73% от анкетираните отдават предпочитания на текстовите съобщения, следвани от гърците (67% от участвалите в анкетата).