На българския пазар се предлагат рециклирани телекомуникационни устройства, които попадат в категориите refurbished и pre-owned, когато са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници.

Те не попадат в категория „нови устройства“ и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като „ремаркетирани“ (т.е. върнати отново на пазара) или „обновени“. Тези продукти често преминават през по-интензивни тестове спрямо новите – с цел да се предотврати повторното връщане, и поради това са добили популярност.

И то каква.

Глобалният пазар на обновени смартфони расте бързо. Според изследователската фирма Counterpoint Research доставките на обновени смартфони са нараснали с 15% на годишна база през 2021 г. Това е повече от три пъти темпа на растеж на новите смартфони (4.5% на годишна база).

Apple държи короната като най-големия доставчик на ремонтирани смартфони в света миналата година, но Samsung се доближава все повече до производителя на iPhone на този пазар. Корейската марка обаче води Apple на пазара на нови смартфони.

От гледна точка на регионите Латинска Америка отбеляза най-голям ръст (29%) в продажбите на ремонтирани смартфони през 2021 г. Все пак това е най-малкият пазар за използвани смартфони. Индия, с ръст от 25% на годишна база, изпревари Югоизточна Азия и Африка, за да се превърне в третия по големина пазар за обновени смартфони след Китай и Европа. Последните две отбелязаха ръст от десет процента на годишна база. Пазарът на обновени смартфони в САЩ нарасна с 15% от миналата година.

Counterpoint очаква развиващите се пазари, като Китай, Индия, Латинска Америка, Югоизточна Азия и Африка да отчетат по-нататъшен ръст в продажбите на обновени смартфони през следващите години, „тъй като имат много неорганизирани бизнеси и голяма селска демографска група, която все още не е разпределена“ между производителите.

Този пазар бележи бърз растеж по множество причини. Първо, нарастващите цени на новите флагмански смартфони и по-бързият спад на цените на използваните смартфони карат хората да купуват ремонтирани смартфони повече от всякога. Операторите на смартфони вече предлагат и по-атрактивни предимства за търговия на потребителите, които купуват нови телефони. Тези устройства си проправят път на обновения пазар и тъй като големите и утвърдени платформи за електронна търговия сега продават обновени смартфони, за потребителите е по-лесно да купуват тези телефони.

Снимка: Pikrepo

Виж ощеПовече от 5 милиарда хора използват интернет