Руското нахлуване в Украйна доведе до редица санкции, които удариха Москва. Google също предприе действия в резултат на това, спирайки плащанията в Google Play Store и YouTube в Русия.

Сега организация от руски технологични разработчици обяви алтернатива на Play Store, наречена NashStore (OurStore на английски), предаде Ройтерс. Той ще бъде съвместим с руската система за плащане с карти Mir, което позволява на разработчиците на руски приложения да получават плащания.

„За съжаление руснаците вече не могат нормално да използват Google Play за закупуване на приложения и разработчиците са загубили източника си на доходи“, казва Владимир Зиков, представител на организацията Digital Platforms пред Newswire. „Ето защо създадохме руски магазин за приложения на име NashStore.“

Новият магазин за приложения ще бъде пуснат на Деня на победата, празнуван от Русия на 9 май, отбелязвайки нейната победа по време на Втората световна война. Това обаче няма да е първият местен пазар на приложения в страната, тъй като местният технологичен гигант Yandex по-рано предложи Yandex Store като алтернативно хранилище за приложения за Android.

Снимка: Pixabay

Виж още: Русия блокира и Google News