През последните години руският гигант за интернет търсене и технологии Yandex положи усилия да не изостава от западните си колеги и разработи свои собствени интелигентни устройства, самоуправляващи се автомобили, както и собствени услуги за доставка на храна и споделено пътуване наред с други продукти. Според The ​​New York Times обаче санкциите на Запада срещу родината му след нахлуването ѝ в Украйна са направили невъзможно продължаването на развитието и подобряването на проектите. Ето защо се твърди, че фирмата - майка на Yandex, която е регистрирана в Амстердам, иска да продаде бизнеса си и да скъса връзките си с Русия.

Очевидно Yandex планира да продаде нововъзникващите технологии, върху които работи, на пазари извън страната, тъй като те се нуждаят от западни технологии и експерти, за да разгърнат пълния си потенциал. Освен това се стреми да продаде установените си бизнеси, като интернет браузъра си, доставката на храна и приложенията си за пътуване. Yandex планира да продължи да предлага тези продукти под своя руски филиал, което вероятно означава, че трябва да намери купувачи в страната.

Съвсем друг въпрос е дали Yandex наистина може да се освободи от Русия. Източници на Times казаха, че компанията трябва първо да получи одобрението на Кремъл, за да може да прехвърля регистрирани в Русия технологии извън страната. Освен това трябва да включи своите акционери в своя план за преструктуриране, преди да може да продължи. Същевременно знаем, че компанията наистина има мощен поддръжник, който се застъпва за нея: Алексей Кудрин, бивш министър на финансите, когото е използвала в неофициално качество, за да получи благословията на Владимир Путин. Доклад на Financial Times казва, че Кудрин ще се срещне с Путин идната седмица, за да обсъдят плана на Yandex. Ако руският президент одобри, Кудрин се очаква да напусне поста си на председател на Сметната палата на Русия, за да поеме ръководна роля в новия Yandex.

Снимка: Unsplash

Виж още: Вентилаторът на PS5 ще работи различно според нуждите на всяка игра

 

Тагове: