Базираната в САЩ стартираща компания SpinLaunch се обедини с NASA и редица други партньори, за да види дали изстрелването на обекти с „прашка“ в небето може да бъде жизнеспособна алтернатива на изстрелванията на ракети, задвижвани с химикали.

Миналата седмица SpinLaunch завърши десетото си успешно изхвърляне, използвайки своя суборбитален ускорител в пустинята на Ню Мексико. При последното им изстрелване – което можете да видите по-долу – стартъпът изведе редица полезни товари, собственост на NASA, Airbus, университета Корнел и компанията за сателитна доставка Outpost.

Главната им цел беше да видят дали чувствителното научно оборудване на борда може да оцелее при интензивната G-сила на суборбиталния ускорител.

Тази система по същество върти обекта с приблизително 8046 километра в час във вертикална центрофуга с височина 12 метра. След като обектът достигне скорост, той се изхвърля от комина на ускорителя и се изстрелва в небето.

Полезният товар на NASA включва единица за събиране на данни (DAQ), оборудвана с набор от сензори, включително два акселерометъра, жироскоп, магнитометър и сензори за налягане, температура и влажност. При кацането DAQ беше възстановен и сега изследователите ще пресеят данните, събрани от него.

Като цяло мисията се оказа успешна, тъй като цялото оборудване издържа на шума и напрежението при изстрелване.

„Тест 10 представлява ключова точка за SpinLaunch, тъй като ние отворихме системата Suborbital Accelerator външно за нашите клиенти, стратегически партньори и изследователски групи“, казва в изявление Джонатан Яни, основател и главен изпълнителен директор на SpinLaunch.

„Данните и прозренията, събрани от полетните тестове, ще бъдат безценни както за SpinLaunch, докато продължаваме развитието на системата Orbital Launch, така и за нашите клиенти, които търсят от нас да им предоставим евтин, с висока скорост и устойчив достъп в Космоса“, добави той.

Тази изобретателна система за изстрелване на полезен товар все още не е изпратила обект в орбита, въпреки че това е крайната им цел. Компанията не публикува никаква информация за надморската височина на този последен тест, но при предишни изстрелвания обекти достигат височина от 7620 метра.

Може да изглежда като малко луда амбиция да изстреляш обекти в орбита с помощта на астрономическа прашка в пустинята. Въпреки това новият метод за изстрелване на SpinLaunch има ясно предимство, тъй като изисква по-малко гориво и на свой ред струва по-малко пари за изстрелване.

Ако всичко е наред, стартиращата компания се надява да започне да предлага на клиентите си орбитални изстрелвания до 2025 г.

Снимка: SpinLaunch

Виж още: Илон Мъск иска да си подаряваме Tesla за Коледа