Правителствената агенция към Министерство на отбраната на Съединените щати, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), започва работа по малък мозъчен имплант, който трябва да помогне за лечение на посттравматично стресово разстройство, чрез дълбока мозъчна стимулация. Пет годишния проект е на стойност 26 милиона щатски долара.

Учените в DARPA се надяват да имплантират електроди в различни региони на мозъка, заедно с малък чип, поставена между мозъка и черепа. Чипът ще следи електрическите сигнали в мозъка и ще изпраща данните по безжичен път обратно към учените, за да се постигне по-добро разбиране на психологическите заболявания като пост-травматично стресово разстройство (ПТСР). Имплантът също ще бъдат използван за задействане на електрически импулси, за да се облекчат симптомите.

 

с

 

В DARPA са избрали два екипа, които ще следват различни подходи. Екип от Университета на Калифорния в Сан Франциско ще използва директен запис, стимулация и терапия, за да се възползва от пластичността на мозъка.

Вторият екип е от Massachusetts General Hospital и ще приложи "Транс-диагностика", подход за изолиране на елементи, които са общи за психични и неврологични заболявания като тревожност, липса на памет и забавяне на времето за реакция. Мозъчните записи ще проследяват в реално време патологичните симптоми до единични неврони. Ако бъде успешен, този метод ще позволи по-нататъшно тестване, което може да доведе до целенасочено лечение и диагностика.

"DARPA е в бизнеса за създаване не само на наука, но и на нови технологии", каза ръководителят на програмата Джъстин Санчез. "Бихме могли да дадем нови инструменти на медицинската общност за лечение на пациенти, които не се повлияват от други терапии, както и да дадем нови знания на неврологичната общност, за да може тя  да разшири разбирането на мозъчната функция."

Програмата е наречена Systems-Based Neurotechnology or Emerging Therapies (SUBNETS). Тя е една от първите прояви на  100 милионната мозъчната картографска изследователска инициатива , обявена от президента Барак Обама миналата година.

Текущите терапевтични процедури варират от разговори, лекарства и психеделични наркотици. Успеха на програмата на DARPA далеч не е сигурен, но ако тя проработи, това може да има огромно въздействие върху милионите хора, страдащи от психически заболявания, които всеки ден трябва да приемат микс от лекарства, които често влияят дезориентиращо и дори упойващо.

 

Виж още: DARPA обяви конкурс за създаване на... Skynet