Смартфон пазарът е по-конкурентен от всякога, но броят на продадените телефони години наред продължава да пада. Това прави борбата за пазарен дял още по-ожесточена. Нов доклад на анализаторската компания Counterpoint посочва глобален спад с 5 процента на смартфон продажбите спрямо Q3 2017.

Samsung все още държи първото място с 19 процента, но със спад от 13 процента спрямо същия период миналата година. Част от този изгубен дял е отишъл в Huawei и Xiaomi. Китайските компании съответно държат 14 и 9 процента от глобалния смартфон пазар, а Apple стои между тях с 12 процента.

Гледайки само растежа за последните 12 месеца, китайската компания HMD Global, която продава телефони с марката Nokia, е на първо място със 73 процента растеж, но това все още не е достатъчно, за да се нареди при големите играчи.

Въпреки слабите си продажби LG успява да се задържи поне на пазара в Северна Америка, макар и в крайна сметка заедно със Sony и HTC да попадат в незавидната графа „Други“ в глобален план. Най-големият губещ обаче е ZTE, която от 11 процента дял през Q3 2017 изпадна от всички класации заради проблемите си с американските власти.   

Тагове: