Съединените щати са на върха в света на суперкомпютрите в класацията Top 500 на най-мощните системи. Системата Frontier от Националната лаборатория Oak Ridge (ORNL), работеща на базата на процесори AMD EPYC, си върна първото място от миналогодишния шампион - японската система ARM A64X Fugaku. Машината още е в процес на интеграция и тестване в ORNL в Тенеси, но в крайна сметка ще се управлява от ВВС на САЩ и Министерството на енергетиката на САЩ.

Frontier, задвижван от платформата Cray EX на Hewlett Packard Enterprise (HPE), също беше най-добрата машина с голяма разлика. Това е първата (известна) истинска exascale система, достигаща пик от 1.1 екзафлопа на бенчмарка на Linmark. Междувременно Fugaku се справи с по-малко от половината от това при 442 петафлопа, което все пак беше достатъчно, за да запази компютъра на първо място през предходните две години.

 

Frontier също беше най-ефективният суперкомпютър. Работейки със само 52.23 гигафлопа на ват, той изпревари японската система MN-3, за да вземе първото място в списъка на Green500.

„Фактът, че най-бързата машина в света е и най-енергийно ефективната, е просто невероятен“, каза директорът на лабораторията на ORNL Томас Захария на пресконференция.

Други машини в Топ 10 включват друга система HPE Cray EX, инсталирана в EuroHPC във Финландия (151.9 петафлопа), изградената от IBM система Summit, използваща 22-ядрени процесори Power (CPU и NVIDIA Tesla V100 GPU (148.8 петафлопа) и Sierra на Lawrence Livermore, малкомащабна версия на Summit, която достигна 94.6 петафлопа на секунда.

Китай заема две от първите десет места със своя Sunway TaihuLight от Националния изследователски център за паралелно компютърно инженерство и технологии (NRCPC) и Tianhe-2A, построен от Китайския национален университет по отбранителни технологии (NUDT). Говори се обаче, че Китай вече има не по-малко от две ексамащабни системи (според бенчмарка на Linmark) на новите системи Sunway Oceanlite и Tianhe-3. Поради сегашното състояние на политиката в областта на полупроводниците обаче Китай не разкрива никакви нови показатели или важни постижения.

Снимка: Oak Ridge National Laboratory

Виж ощеКитайци създадоха план да свалят сателитите на Илон Мъск