По време на пандемията пазарът на настолни компютри отбеляза търсене, което, както разбрахме всички по-късно, беше невъзможно да бъде посрещнато. Част от прогнозите бяха, че с напредване на времето то ще продължи да се засилва, защото много потребители ще пожелаят да се подготвят предварително за бъдещи ситуации. Друг вариант беше индустрията постепенно да навакса, а трети просто предположи, че това е еднократно събитие, което трябва да бъде разглеждано като изключение. Но много решения бяха взети и сега наблюдаваме една доста различна тенденция. Анализаторите от Mercury Research разкриват, че продажбите на настолни компютри са намалели с 30% за първото тримесечие на 2022 г., което представлява най-големият тримесечен спад досега. Според компанията заедно с това са били засегнати и множество други свързани сегменти, като единствено тези на IoT и SoC са останали извън негативната тенденция. Всъщност този спад е лесно обясним, тъй като през 2020 г. растежът на компютърната индустрия в световен мащаб достигна най-високото си ниво от 2010 г. Обстановката, съчетана с инвентаризация на настолни компютри, доведе до наистина рекордни стойности, които не може да се очаква, че ще бъдат поддържани. Много от служителите се връщат обратно на работните си места, а и новините за процесори от следващо поколение са основателна причина да се изчака със закупуването на нов компютър.

В доклада се подчертава ключов момент: рекордният спад на пазара на настолни компютри се материализира на фона на търговците на дребно, които продават излишък от CPU инвентар. Mercury Research посочва, че тази ситуация е засегнала Intel повече от неговия конкурент AMD. Всъщност гигантът за чипове и графични процесори дори успя да завладее 27.7% от пазара - значително увеличение от 7% в сравнение със същия период на миналата година. По-специално AMD засили позицията си на пазара на мобилни/преносими устройства по отношение на дяловия дял (22.5%).

За съпоставка неуспешната сделка между ARM и Nvidia не се е отразила чак толкова негативно, защото оценката за дела на клиентите на ARM PC (включително Chromebook и базираните на Apple Mac Mac с X86 настолни и мобилни процесори е 11.3%, което е дори съвсем лек ръст в сравнение с предходното тримесечие.

Интересно е, че въпреки това разместване на позициите има още един виновник и това е Apple. Впечатляващите чипове M1 накараха голяма част от потребителите да преосмислят покупките си и да се насочат в различна посока. Въпреки че AMD ще се сблъска с процесорите от серия Alder Lake HX на Intel с предстоящия Zen 4 Dragon Range, процесорите на Apple M1 промениха значително пейзажа на сегмента.

Анализаторите не очакват в скоро време да наблюдаваме подобен спад, но определено всеки ще се бори за по-голям пазарен дял - а това винаги има последствия.

Снимки: Unsplash

Виж още: 12-ото поколение HX чипове на Intel носят 16 ядра за лаптопите