Финансираната от частен капитал стартираща компания Lonestar Data Holdings иска да съхранява данни в центрове за данни в кухите тръби от лава, за които се предполага, че покриват повърхността на Луната. Идеята е това да помогне по време на бъдещи лунни мисии - и потенциално да се защити човешкото знание след смъртта на Земята.

Компанията вярва, че това е далеч по-безопасно място за съхраняване на важна информация, дори повече от Глобалното хранилище за семена на Свалбард в далечна Норвегия: съоръжение, предназначено да увековечи усилията на човечеството за култивиране.

„Ако не направим това, какво ще се случи с нашите данни на Земята?“, пита пред The Register основателят и главен изпълнителен директор на Lonestar Data Holdings Кристофър Стот. „Банката за семена беше наводнена поради последиците от изменението на климата. Това хранилище също така е податливо на други форми на унищожение като война или кибератаки.“

Едно от ключовите предимства на съхраняването на данни на Луната, казва компанията, е, че нейната близка страна винаги е обърната към Земята, което прави комуникациите по линия на видимост сравнително лесни.

Компанията надгражда сегашния си опит и вече „поддържа първия в света уеб сървър на Международната космическа станция“, според съобщение за пресата.

Lonestar подписа договор с финансираната от NASA аерокосмическа компания Intuitive Machines за стартиране на ранни технологични демонстрации до Луната като част от програмата на космическата агенция Commercial Lunar Payload Services. Първоначалният тест е само софтуерен, като хардуерът за кацане Nova-C на Intuitive Machines съхранява данните за прототипа на Lonestar.

По време на второ изстрелване, планирано да се случи следващата година, Lonestar смята да изпрати първия си хардуерен прототип с 16 терабайта памет на лунната повърхност.

Излишно е да казваме, че компанията все още има много препятствия за преодоляване. От една страна, кацането почти навсякъде на Луната се оказа изключително трудно. Да не говорим за негостоприемните условия на лунната повърхност с рязко колебание на температурите плюс наличието на непрестанно космическо излъчване - не точно идеалните условия за център за данни.

Ето защо Lonestar планира да съхранява центровете си в тръби от лава, което може да осигури много по-стабилна среда. Но си струва да се отбележи, че те остават хипотетични и никой никога не е посещавал такава инсталация, без значение на наличния сървърен хардуер там. След като бъде успешна мисията, компанията може да предостави на бъдещи лунни мисии критична инфраструктура за предаване на данни, важна част от всеки опит за установяване на нашето присъствие на Луната.

Но първо ще трябва действително да стигне до там.

Снимка: NASA

Виж още: NASA пенсионира InSight Mars