Някои водорасли са суперхрана, други са важни за оцеляването на океана, но трети могат да са следващият ви персонален компютър. Учени от университета в Кеймбридж създадоха прототип на компютър, захранван от фотосинтетични водорасли. Както беше забелязано първо от New Scientist, изследователите са създали метален корпус с размерите на стандартна AAA батерия, в който са запечатани синьозелени водорасли (алги). Те идеално заместват традиционните батерии или слънчевата енергия, защото фотосинтезират. Това позволява на устройството да генерира електричество, което е достатъчно, за да захранва ARM Cortex-M0+ чипа вътре в устройството. Интересно е, че изобретението е било оставено на перваза на прозореца на неговия изследовател в продължение на цели 6 месеца, а след приключването на тестовете в него имало заряд за работа за още половин година.

ARM чипът, задвижван от водорасли, консумира 0.3 микровата на час, което означава, че мощността му е много под тази на най-стандартен компютър. Докато консумацията на енергия на компютрите варира в зависимост от няколко фактора, средната консумация на енергия за настолен компютър е 60 - 250 вата.

Изследователският екип се надява, че това може да бъде бъдещето на Интернет на нещата. Устройството, използващо слънчева енергия вместо батерии, може да има по-малко въздействие върху околната среда, като проведеното проучване е част от по-голяма област на изследване, известна като биофотоволтаици, която се фокусира върху създаването на чиста енергия с помощта на микроорганизми.

„Нарастващият Интернет на нещата се нуждае от все по-голямо количество енергия и смятаме, че това ще трябва да идва от системи, които могат да генерират енергия, а не просто да я съхраняват като батерии“, заявява съвместният старши автор на статията, професор Криспър Хоу в прессъобщение. „Нашето фотосинтетично устройство не се изтощава по начина, по който го прави батерията, защото непрекъснато използва светлина като източник на енергия.“

Компютърът е съвсем малка стъпка и са необходими допълнителни изследвания, преди да бъдат открити още приложения. Но си представете какво би се случило, ако водораслите крият енергия, която може да бъде използвана в ежедневието в бъдеще.

Снимки: Unsplash

Виж още: Ученик изобрети изкуствена ръка, контролирана от мозъка