Японската компания Sharp планира да започне производство на маски за лице в един от заводите си в родината си като отговор на рязко повишеното търсене заради епидемията от коронавирус. Любопитно в случая е, че заводът в префектура Мие по принцип произвежда големи LCD панели и сглобява телевизори.

До края на месеца Sharp ще може да прави по 150 000 маски на ден, което количество ще се увеличи до 500 000. Заводът е подходящ за масовото им производство, защото има високи стандарти за чистота. Засега не се знае как ще бъдат разпространявани маските и колко ще струват.

Маските за лице са често срещана гледка в Япония, особено през зимата, когато много хора ги носят, за да предотвратят разпространението на болести. След епидемията на коронавирус обаче намирането на маски и други домакински артикули като тоалетна хартия е значително по-трудно и повечето магазини ограничават купувачите до един пакет.

Здравният министър на САЩ Джером Адамс междувременно призова обществото да не повишава изкуствено търсенето, пишейки в Twitter: „Спрете да купувате маски! Те не са ефективни за превенция срещу вируса и само лишавате здравните работници, на които им трябват, за да се грижат за болни пациенти!“.

Световната здравна организация заяви, че здравите хора трябва да носят маски само ако се грижат за болен или потенциално заразен.    

Виж още: Sony с прорязващ нов смартфон ! (СНИМКИ + ВИДЕО)

Тагове: