Преди сделката, в която Microsoft закупиха Nokia, е имало възможност да видим Nokia с операционна система Android. Информацията се появи в The New York Times.

 

Нещо повече – в Nokia е имало екип, който е експериментирал с операционна система Android, качена на апарат Lumia. Информацията идва от вътрешни източници, които отказали да бъдат упоменати, тъй като проектът бил секретен. Ръководните лица в Microsoft са знаели за случващото се.

 

От една страна, идеята на Nokia да използва Andorid не е по никакъв начин шокираща. Фирмите често имат „план Б” за случаите, в които трябва да променят своята стратегия или искат да уредят по-добри условия с партньорите си. Да се подкара Android на хардуера на Nokia не е било херкулесово усилие, според запознати с проекта.

 

Функциониращ Nokia телефон би бил много добър довод, който би показал на Microsoft, че финландската компания би могла да се отдръпне от Windows Phone и да се насочи към Andorid – операционна система, която задвижва над 3 от 4 продадени в света устройства. Говорителите на Nokia и Microsoft са отказали коментари по изтеклата информация.

 

Nokia сключват сделка с Microsoft през 2011 г. Тя постановява, че Nokia ще използват Windows Phone в своите смартфони. Nokia са можели да излязат от това партньорство в края на 2014 г. Скъсване на взаимоотношенията между двете компании нямаше да са приятни и за двете страни. Nokia са отговорни за 80% от продадените Windows Phone устройства, което означава, че без Nokia бъдещето на Windows Phone нямаше да бъде сигурно. За Nokia промяната на един толкова основен компонент би означавалa големи разходи.

 

Nokia бяха постоянно критикувани за своя избор на операционна система за смартфоните си. Пазарният дял на Nokia рухна до 3% през първата половина на 2013г. За сравнение – през 2010 г. дялат на компанията е бил 32.8%.

 

Възможно е Nokia да се представяха много по-добре, ако бяха избрали Android. Това остава само в сферата на догадките. Но от същата сфера изплува един интересен въпрос – дали тестовете с Android OS, ако наистина са съществували, не са изиграли голяма роля в закупуването на финландската компания от Microsoft? Както споменахме, Nokia продават 80% от всички Windows Phone апарати. Ако следващата година се бяха насочили към Android, дали това нямаше да означава край на Windows Phone. Е, може би тогава от Microsoft щяха да се насочат към друга компания, изпитваща затруднения...може би HTC? Те също предлагат телефони с Windows Phone, но сътрудничеството им никога не е било толкова солидно, а и преди всичко – ексклузивно. Едно е сигурно – шансът да видим Nokia телефон с Android е в сферата на фантастиката. Мислите ли, че Nokia биха направили добър Android смартфон?

Тагове: