Tizen и BlackBerry вече са мъртви платформи, но те претърпяха смъртоносни удари, които ги правят практически невъзможни за използване като алтернатива на Android.

Tizen Help съобщава, че Samsung затвори магазина за приложения Tizen за смартфони от 31 декември 2021 г. Магазинът за приложения е ограничен до съществуващи потребители от юни 2021 г., но спирането означава, че дори те ще трябва да търсят другаде.

Tizen не беше популярна платформа за смартфони по никакъв начин, като серията телефони Tizen на Samsung Galaxy Z беше пусната за последно през 2017 г. Така че не е изненада да видим, че Samsung поема по този път, но този ход поставя края на една ера. Платформата всъщност постигна по-голям успех на арената за смарт часовници, но корейският производител сега използва Wear OS 3 вместо това.

Миналата седмица също отбеляза нов удар за тези, които се придържат към телефони с алтернативни платформи, тъй като устройствата с BlackBerry OS достигнаха статуса на края на живота си. BlackBerry обяви, че от 4 януари 2022 г. последните услуги за BlackBerry OS 7.1 и по-стари, BlackBerry 10 и PlayBook OS вече няма да бъдат налични. Тези услуги включват данни, телефонни обаждания, спешни повиквания и SMS.

Така Tizen и BlackBerry 10 се присъединяват към старите конкуренти на Android като BadaOS, Windows Phone, MeeGo и WebOS в падането в жертва по пътя на развитието на мобилните системи.

Всъщност единствената забележителна алтернатива на Android, която все още съществува (освен iOS и персонализираните ROM-ове) е платформата Sailfish OS. Но този проект е достъпен само на няколко телефона и изисква от вас да похарчите 49.90 долара, за да получите достъп до поддръжка на приложения за Android и актуализации на фърмуера.

Снимка: Samsung

Виж още11-годишният Galaxy S2 получи неочакван вкус на Android 12