Миналата година Microsoft трябваше да се откаже от проекта си да предложи платформата за стрийминг на игри xCloud в iOS като приложение поради ограниченията на App Store. Сега новоразкрити имейли от Microsoft показаха, че компанията се е опитала да преговаря с Apple, за да донесе ексклузивни игри за Xbox на iPhone и iPad.

Частните имейли бяха видени от сайта The Verge, който съобщава, че Microsoft всъщност се е опитала по различни начини да представи своите игри в App Store на Apple. Компанията започна да тества xCloud за iOS през февруари 2020 г., но приложението беше спряно през август 2020 г., след като Apple каза, че услугата няма да бъде разрешена в App Store.

Вместо да стартира игрите локално, xCloud стриймва игри, които се изпълняват на сървъри на Microsoft, така че потребителите да могат да ги играят на всяко устройство. Apple обаче казва, че приложенията, които работят като алтернативи на App Store, са забранени и позволява стрийминг на игри само ако са пуснати като отделни приложения.

Имейлите между ръководителя на бизнес развитието на Xbox Лори Райт и няколко членове на екипа на App Store показват, че Microsoft изразява опасения относно това, как пускането на игри като отделни приложения би било непрактично не само поради технически предизвикателства, но и защото би разочаровало клиентите.

В един момент Microsoft предлага да пусне игрите като отделни шорткъти, а не като действителни приложения. По този начин всяка игра ще има своя собствена страница в App Store с индивидуално описание и рецензии, но всички те ще пренасочат потребителя към приложението Xbox Game Pass. Не е изненадващо, че Apple отхвърля искането.

Райт се опитва да спори с Apple, че това ще бъде възможност за компанията да подчертае, че устройствата iPhone и iPad имат ААА гейм заглавия, налични в App Store, но това изглежда не е убедило базираната в Купертино компания.

Други имейли показват, че Microsoft смята, че причината Apple да отхвърли предложенията ѝ са парите, тъй като повечето игри имат допълнително платено съдържание, което няма да се продава чрез системата за покупки в приложението на App Store. Apple потвърди в изявление пред The ​​Verge, че проблемът с покупката в приложението е една от причините да не се разрешава xCloud в App Store.

Microsoft вече намери начин да предложи Xbox Cloud Gaming на потребителите на iPhone и iPad чрез уеб браузъри и компанията казва, че ще продължи да работи, за да въведе отделни заглавия като Minecraft в iOS. За съжаление Apple не изглежда да желае да промени решението си да разреши стрийминг платформи за игри в App Store.

Снимка: Microsoft

Виж още: Nintendo DS е конзолата, която геймърите най-много искат да видят в модерен вариант

 

Тагове: