По-рано този месец Тим Кук обяви във вътрешен доклад, че Apple ще приеме нов хибриден работен план, който ще изисква служителите да работят присъствено поне три дни в седмицата. Макар че това доведе до известни противоречия, компанията потвърди, че не планира да се отмята от решението си, тъй като счита, че присъствената работа е „съществена“.

Във вътрешно видео, получено от The Verge, старши вицепрезидент на търговията на дребно Деидре О'Брайън каза, че Apple вярва, че „личното сътрудничество е от съществено значение за нашата култура и нашето бъдеще“. Тя също спомена, че продуктите и услугите, въведени от Apple в миналото, са резултат от лично сътрудничество.

„Ако отделим малко време, за да размислим върху нашите невероятни премиери на продукти през изминалата година, продуктите и тяхната реализация са изградени на базата на години работа, която свършихме, когато бяхме всички заедно.“

Поради пандемията COVID-19 Apple трябваше да затвори офисите си през 2020 г., което доведе до повече от година напълно отдалечена работа. Сега, когато ситуацията е по-добра в САЩ, компанията иска нейните служители да се върнат на присъствена работа, но има група хора, които са взели позиция срещу това решение.

Служителите са изпратили писмо до изпълнителния директор на Apple Тим Кук с молба компанията да им позволи да работят присъствено или отдалечено, но Apple отказа тази молба. Както се споменава в доклада, компанията ще разгледа всеки случай поотделно, но заповедта сега е да се върне към офиса на хибридния модел.

Сега Apple по същество отказва тази молба, заявявайки, че всякакви решения за отдалечена работа ще се взeмат „за всеки отделен случай с всякакви нови отдалечени позиции, изискващи одобрение от висшето ръководство“.

Въпреки че хибридният работен модел е част от нов, по-спокоен подход от Apple, той все още е доста традиционен в сравнение с други компании като Google и Facebook, които позволяват на служителите си да работят отдалечено за неопределено време.

Снимка: Apple

Виж още: Huawei навлиза в премиум аудио сегмента в България