Представете си, че имате телефон, който ви дава възможност да гледате през стени. Според IEEE Xplore един проект, по който се работи от 15 години, продължава да напредва. Целта е да се разработи чип, който да позволява на потребителите на смартфони да виждат през твърди повърхности подобно на рентгеновите лъчи. Но последните са вредни за хората, така че вместо действително да използва рентгенови лъчи, телефонът използва сигнали в диапазона от 200 до 400 GHz.

Досегашните тестове са показали, че технологията може да вижда през прах, гъста мъгла и въздушни частици, през които светлината обикновено не прониква. При по-скорошен тест изследователите успяха да погледнат през картонен лист. Преди да се развълнуваме твърде много от това, в доклада се отбелязва, че може да минат само няколко години, преди потребителите на смартфони да могат да виждат през стени и предмети, използвайки гигахерцови сигнали.

Технологията се разработва в Тексаския университет в Далас. Д-р Кенет О, професор по електроинженерство в кампуса в Далас и директор на Тексаския аналогов център за върхови постижения, е един от авторите на доклад, в който подробно са описани последните постижения на изследователите. Д-р О казва: "Не знам дали си спомняте филма "Форест Гъмп", но там има един цитат: "Животът е като кутия шоколадови бонбони - никога не знаеш какво ще получиш". Но сега ще знаете."

"Всички сме израснали със супергерои като Супермен", каза д-р О. "Да можеш да виждаш през нещата, рентгеновото зрение винаги е било нещо вълнуващо и вдъхновяващо." Ученият също така отбелязва, че "трябва да можете просто да сканирате нормално, както бихте сканирали, и да можете лесно да уловите изображението".

Един от проблемите на наличната в момента технология е, че са необходими часове, за да се получи изображение, което гледа през даден обект, поради броя на включените пиксели. Но д-р О казва, че с подходящото финансиране тази технология може да осигури мигновени изображения и само след няколко години да бъде достъпна за смартфони. Той казва: "Фундаменталната технология е налице. Наистина бих искал да я направя така, че да е достъпна за всички".

В крайна сметка смартфоните с тези чипове ще могат да разглеждат вътрешността на пликове и пакети. Такива устройства биха могли да се използват и в болниците за проверка на нивата на хидратация на пациентите. В момента технологията изисква обектът, през който телефонът иска да погледне, да бъде поставен на не повече от един сантиметър от устройството. За щастие това не позволява на крадеца да използва тайно технологията, за да прегледа куфара или чантата на човека и да открие лична информация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия