Ubuntu Linux се е разпространил на доста платформи в своята 10-годишна история, макар и невинаги успешно. Днес обаче софтуерът с отворен код се справи с това, което би могло да бъде най-голямото му предизвикателство досега: интернет на нещата. Canonical пусна версия на своята олекотена компилация Snappy Ubuntu Core за свързани устройства, като домакински уреди, роботи и други уреди, с които конвенционалните компютърни операционни системи не могат да се справят.

Snappy Ubuntu Core е проектирана да работи на скромен хардуер (на 600 MHz процесори) и осигурява лесни актуализации, като през цялото време създателите на устройства ще имат свободата да персонализират софтуера както им харесва. Обещана е и допълнителна надеждност.

От Canonical са дали обещание пред The Next Web, че партньорства с големи компании ще са факт много скоро. Може би не сме далеч от времето, когато ще започнем да оборудваме домовете си с Ubuntu-базирани устройства, които са по-мощни (и се надяваме по-надеждни), отколкото това, което се използва днес.

 

Прочетете още: Internet of Things е следващото голямо нещо, но никой не се справя добре 

Тагове: