Смартфон подразделението на Sony е в трудно положение и това послужи като спирачка за последните тримесечни печалби на компанията, но в същото време има голямо подобрение в продажбите на сензори за камери и PS4 конзоли и игри. През последните три месеца игралната дивизия на Sony се е покачила с 12.1 процентни пункта, донасяйки 2,365 млрд. щатски долара приходи, докато в същото време мобилното подразделение се свлича с 16,3 процентни пункта, записвайки 2,299 млрд. щатски долара приходи. Тези цифри показват, че телефонният бизнес на Sony е по-малко рентабилен от бизнеса с PlayStation конзоли и игри и много скоро може да бъде задминат и от  подразделението за сензори за камери.

Приходите от сегмента с устройства на Sony, който включва и сензорите за камерите, е нараснал с 35,1 процентни пункта и донася 1,95 млрд. щатски долара приходи. Камера сензорите на Sony са сред най-добрите в света и те се използват в iPhone-ите на Apple, Galaxy устройствата на Samsung, както и от още много други хардуерни производители, но повечето потребители не са наясно с този факт. Общата печалба на Sony за Q1 финансовото тримесечие на 2015 година е 780 млн. щатски долара.

Продажбите на смартфоните на Sony не само намаляват, те струват пари на компанията. От Sony заявиха, че ще се пренасочат към по-малък набор от по-печеливши устройства, а част от новата стратегия е и преминаването към почти чист Android.

 

Пълният финансов доклад от Sony в PDF.

 

Прочетете още: Apple отново с рекордни приходи и през третото финансово тримесечие на 2015