Имаме по-добра представа какво можем да очакваме от Sony Xperia 1 IV тази година благодарение на група нови "течове", обхващащи цените на телефона, скоростта на зареждане, която може да предложи, както и потенциална промяна на името.

Както съобщава Notebookcheck.net, списъкът със слухове всъщност започва с информация от профила Caybule в китайската социална мрежа Weibo, където се предполага, че един от моделите Xperia за 2022 г. е бил отменен. Моделът, който е жертван, е малко вероятно да бъде водещият Xperia 1 IV, но може да бъде Xperia 5 IV или Xperia 10 IV.

Следва намек от същия източник, че Xperia 1 IV може изобщо да не се нарича така. Неотдавнашната стратегия за именуване на Sony за своите телефони е малко объркваща, така че се надяваме, че ако има ребрандиране, то ще бъде към по-опростена номенклатура.

Има също информация от регулаторната документация на Федералната комисия по комуникациите в САЩ (чрез Reddit), че новият телефон ще поддържа 30W бързо зареждане, точно като Xperia 1 III. Въпреки това се казва, че капацитетът на батерията се увеличава от 4 500 mAh на 5 000 mAh.

И накрая, имаме и нови спекулации относно ценообразуването: @TheGalox_ теърди, че трябва да очакваме цени от 1400 до 1600 долара, въпреки че изглежда, че това ще зависи отчасти от региона . Началната цена на Xperia 1 III беше 1299.99 долара в САЩ и 1199 лири в Обединеното кралство.

Както винаги, третирайте тези слухове с известно недоверие, докато не получим официално съобщение от Sony. Xperia 1 III беше пуснат на пазара през април 2021 г., така че може да не се наложи да чакаме още много, за да видим какво ни предлага наследникът.

Журналисти и потребители бяха доста впечатлени от Sony Xperia 1 III, който описваха като „най-добрият телефон на Sony от доста време“. Обикновено може да се разчита телефоните Xperia да комбинират висококачествен хардуер (особено модулите на камерата) със софтуер за Android, който е чист и подреден и без "раздуване" от ненужни програми. 

Тази година вече чухме, че Sony Xperia 1 IV ще получи вътрешни подобрения на спецификациите и по-добри камери. Всъщност почти всяка част от телефона от 2022 г. очевидно ще бъде подобрена в сравнение с предшественика си – въпреки че слухът твърди, че дизайнът няма да се промени много.

Все пак, въпреки целия хардуер от най-високо ниво, предлаган в последните телефони Sony Xperia, те все още не са направили значително впечатление по отношение на продажбите. На хартия те изглеждат като едни от най-добрите телефони в бизнеса, но Sony трябва да измисли начин да извлече този потенциал и да обещае пред потенциалните клиенти да смени повече устройства.

Част от проблема е ценообразуването. Флагманските телефони Xperia традиционно са много скъпи и ако горните слухове са верни, това ще продължи и тази година. Sony може да се наложи да направи повече компромис с бъдещите телефони, когато става въпрос за спецификации и качество на изработка спрямо цена на дребно.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Sony Xperia 1 IV идва с по-добри камери и цена като за такива