Сорс кодът на Windows XP и Windows Server 2003 изтече в интернет, като в последните дни десетки торент сайтове го разпространяват напълно свободно. Това е първият път, когато сорс кодът на Windows XP се появява на бял свят, макар че се твърди, че е бил достъпен неофициално от години. Говорител на Microsoft потвърди инцидента и обяви, че компанията вече разследва въпроса.

Малко вероятно е изтеклият код да се превърне в значителна заплаха за потребители и компании, които все още по някаква причина използват Windows XP. Microsoft спря поддръжката на операционната система още през 2014 г., макар че изненада всички с неочакван пач в резултат на масираната атака с малуера WannaCry през 2017 г.

Този теч не е първият път, когато сорс код на операционна система на Microsoft се появява в мрежата. Преди няколко години изтече 1 ТВ от сорс кода на Windows 10, а по-рано тази година видяхме сорс кода на оригиналния Xbox, както и на Windows NT 3.5. През май пък бе откраднат и пуснат онлайн графичният код на Xbox Series X.

Снимка: Flickr

Виж още: Това е производителят, продал най-много 5G телефони от началото на годината

HiCast е седмичен подкаст на екипа на списание HiComm, в който водещите (Геро, Тодор и Хели) разговарят за най-интересното от света на технологиите, филмите и игрите.