Учени от университета Станфорд разработиха нова технология за триизмерно изображение на клетките и тъканите под кожата. Разработката може да подобри диагностиката и лечението на някои форми на рака и слепотата.

Технологията е наречена MOZART (MOlecular imaging and characteriZation of  issue noninvasively At cellular ResoluTion). “Опитахме се да погледнем в тялото на живия организъм и да видим информацията на клетъчно ниво. Досега нямаше начин да направим това“, споделя един от авторите на MOZART – Адам де ла Зерда. Технологията ще позволи на лекарите да проследят как невидимите под кожата ракови образувания реагират на лечението, както и да видят отделните клетки, които се освобождават от туморите, придвижвайки се в организма.
Учените са използвали нетоксични златни наночастици, които вибрират на по-ниски честоти или дължини на светлината. Тези вибрации разсейват светлината по особен начин, което може да се регистрира с помощта на микроскоп. Според учените технологията ще позволи да се откриват ранни форми на кожен рак, рак на дебелото черво и хранопровода, както и да покаже атипичните кръвоносни съдове, появяващи се в ранния етап на дегенерация на очната тъкан – основна причина за слепотата. Авторите отбелязват, че никой досега не е успял да достигне толкова високо ниво на детайлите.