Акаунтите на хиляди Twitter потребители бяха хакнати рано тази сутрин, а от профилите им се излъчваха протурски послания. От акаунтите, сред които има някои на известни личности, излизаха съобщения и изображения като свастики, придружени от хаштаговете #NaziGermany и #NaziHolland.

Бяха засегнати и страниците на редица организации, сред които Европейският парламент, Amnesty International и списание Forbes, където също се появиха антинацистки послания на турски. Кибератаките са извършени по всяка вероятност от поддръжници на политиката на турското правителство.

Случващото се идва на фона на продължаващия конфликт между правителството в Анкара и други европейски държави, сред които Германия и Холандия, които отказаха да разрешат на турски министри да проведат срещи с турски избиратели.

В съобщенията се прави препратка към 16 април - дата, когато ще се проведе референдум за поправките в турската конституция. Основната промяна в новите поправки е за това системата на управление в страната да стане президентска и да отпадне длъжността на премиера. Това на теория може да позволи на Реджеп Ердоган да управлява чак до 2029 г.