Ще можем да се насладим на визуализация в 3D/VR на крепостта „Царевец”. Амбициозния проект е на българското софтуерно студио Parizagames, които са твърдо решени да вдъхнат нов живот на средновековната крепост във Велико Търново. Зрителят ще бъде пренесен в двора на царския дворец и ще може да го изследва, като си направи виртуална разходка из него. Автентичната атмосфера е подсилена от пресъздадените сгради и хора по улиците на древния град. За да се представи идеята ясно, създателите са сътворили демонстрационна реконструкция на двора на двореца – но им предстои още много работа.

Към момента проектът е във фаза на набиране на дарения, за да се приключи качествено работата по 3D облика на Царевец. Впоследствие визуализацията би могла да се използва за популяризиране на туристическия обект, както и с образователни цели. Разбира се, в процеса на реконструиране са използвани исторически и археологически проучвания, както и графични и архитектурни технологии за реконструкция.

Демонстрационната възстановка може да бъде видяна в дневна и нощна визуализация, както и в лятна и зимна атмосфера. Мисията в момента е изпипването на проекта и създаването на възможно най-автентична визуализация на историческия хълм, включително „изграждането“ на голям брой сгради и хора в допълнение. Водещите лица на проекта и основатели на студио Parizagames са Марин Крънзов и Любомир Русев. В момента тече кампания по набиране на средства, която можете да откриете тук.

Тагове: