От документи пред американските финансови регулатори става ясно, че Tesla е закупила биткойни за 1.5 милиарда долара. Нещо повече, компанията намекна, че в бъдеще може да използва криптовалутата като разплащателна форма за покупката на коли.

Веднага щом новината се разчу, цената на биткойните скочи със 7 процента до над 40 000 долара за бройка. Tesla и преди е демонстрирала интерес към криптовалутата, но за пръв път купува толкова голямо количество. Компанията твърди, че е направила това, за да има повече гъвкавост и диверсификация във финансовите си операции, както и да извлече някаква печалба от авоари, които в момента не са необходими за ежедневната дейност на компанията.

„Очакваме в близко бъдеще да започнем да приемаме биткойн като форма на заплащане за нашите продукти, като първоначално това ще става в ограничен обем и след разрешение на регулатора“, казва Tesla.

Подобен ход от страна на Tesla ще затвърди биткойна като най-популярната криптовалута в света, а самият Илон Мъск вече няколко пъти използва социалното си присъствие, за да повлияе на цената му.

Снимка: shutterstock

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот

Тагове: