През ноември 2017 г., след абсолютно масивно двумесечно движение нагоре биткойнът за първи път премина 10 000 долара. И след това през следващите 20 дни той скочи още по-високо, достигайки цена от 19 665 долара и приблизително 329 милиарда долара пазарна капитализация според CoinGecko.

Моментът изглеждаше нереален. Как този нов дигитален актив се издигна от неясна платформа за криптографски фенове до нещо на стойност стотици милиарди? Дори тогава, неспособни да го категоризират като валута или стока, много експерти пророкуваха гибелта на биткойна, сравнявайки го с холандската мания за лалета от 1630-те, когато цените на луковиците им достигнали прекомерни върхове само за да се сринат.

Известно време изглеждаше, че са прави. Цената на биткойна се сви под 7000 долара през следващите три месеца, като неговата дългосрочна графика наистина наподобява тази на класически балон. Но графиката вече не изглежда така.

След като достигна минимум от около 3000 долара в края на 2018 г., цената на биткойните започна да се покачва. И през последните няколко месеца този ръст се ускори, вдигайки цената до 18 605 долара по време на писане на материала. Както се случва всеки път, когато биткойнът започне да върви параболично нагоре, всички задават един и същ въпрос: различни ли са нещата този път?

Има много фактори, допринасящи за възхода на биткойна. На най-основното ниво биткойнът не се е променил много: това не е най-бързият начин за изпращане на стойност от едно място на друго - централизираните финансови институции могат да бъдат по-бързи, както и някои по-нови криптовалути, - но все пак е изключително надежден и не е имал сериозен проблем със сигурността от десетилетие.

Но светът около биткойна се е променил драстично през последните месеци и това работи в полза на криптовалутата.

Най-оптимистичните биткойн фенове обаче ще ви кажат, че изобщо не е нужно да се притеснявате за цената. Когато му дойде времето, няма да се налага да продавате биткойни - или поне така мислят те, което означава, че биткойнът един ден ще замени парите.

Инвеститорите обаче трябва да бъдат предпазливи. Криптовалутите имат навик за рязък спад в цената, особено след голямо движение нагоре. Но ако биткойнът отново надмине рекорда си за всички времена и скочи над 20 000 долара, ще бъде още по-трудно да го отхвърлите като обикновен балон.

Снимка: CoinGecko

Виж още: Amazon желае отпечатък от вашата длан. Бягайте далеч