Днес стана ясно, че Tesla иска да придобие компанията SolarCity. "За нас е удоволствие да споделим с вас и борда на директорите на SolarCity предложението ни за придобиване на всички акции на SolarCity в замяна на акции на Tesla", пише компанията в писмо, с което обявява предложената сделка. Вместо да плаща в брой, Tesla предлага фондова суап сделка с премия от около 21 до 30 процента над цената на акциите на SolarCity. Сделката оценява SolarCity на до 2.8 милиарда щатски долара.

Tesla вече си партнира със SolarCity в енергийния бизнес, а Илон Мъск е съосновател на енергийната компания, която се управлява от братовчед му. Мъск е и председател на борда на директорите на SolarCity и е най-големият акционер в двете компании.

В конферентен разговор с репортери Мъск нарече предложената сделка "невероятно завладяващо решение". В крайна сметка продуктите и услугите на SolarCity ще бъдат предлагани под марката Tesla, а клиентите ще могат да пазаруват в магазините на Tesla.

Tesla показва нарастващ интерес в енергийния бизнес. През май миналата година компанията обяви Tesla Energy, програма, която предлага системи от батерии, които захранват домове и бизнеси. Компанията също така работи усилено над отварянето на своята гигафабрика, която трябва да бъде открита официално през следващия месец.

Мъск заяви, че от сделката ще "има ползи за обмен на знания за производствения процес“. Акционерите на SolarCity и Tesla ще трябва да дадат своя глас за предложената сделка. Бъдещето й засега остава неясно. Очакваме още новини по темата.

 

Източник: The Verge


Прочетете и това: LinkedIn разкри най-желаните за работа компании